söndag 30 november 2014

Första advent


När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla barnen glädjas
att fira få advent.

Första advent i almanackan och vi har haft en fin söndag med trädgårdsfixande och tillsammanstid. Termometern har visat på nollgradigt och vid lunchtid fick vi en efterlängtad skymt av solen. Tacksamt att bättra på novembers soltimmar med några värdefulla minuter. 
Julstjärnor och adventsstakar lyser nu i fönsterna och ger en mysig stämning. När mörkret strax omfamnar vårt Råby, tänder vi det första ljuset i adventsljusstaken och njuter av middag i stearinljusens sken.

Njut din första advent!

fredag 21 november 2014

Hyacinter


Dessa gråa novemberdagar...inte den blekaste strimma sol så långt ögat når. Nåväl. Inför helgen och i väntan på advent, har köket piffats med de allra första hyacinterna. Placerade i små glasburkar, sprider de en längtan efter julmys!

Njut din kväll!


söndag 16 november 2014

Fototriss - på marken
Naturen - en levande tavla! En triss i grönt till veckans fototriss.

onsdag 12 november 2014

Sandwichbakelser


När lillasyster och storebror fyllde år, kom önskemål om glass och choklad. Klassiker som gör sig fint till såväl små som stora gäster. Efter en stunds funderande tillsammans med födelsedagsbarnen bestämde vi oss för att göra en egen variant av sandwichglassen.
Pappan i huset gör en väldigt god kladdkaka och receptet går suveränt att dubblera för en långpanna 30 x 20 cm. När kladdkakan svalnat, skars den i 5 x 5 cm-rutor som i sin tur delades i en under- och överdel. Mellan varje del lades en bit vaniljglass och sedan förvarades sandwichbakelserna i frysen till kalaset dagen efter. 
Tänk på att ta fram bakelserna en stund innan servering, spritsa lite grädde och piffa med ett hallon. Voila! Sandwichbakelser på vårt vis!

L´s kladdkaka
100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1 dl mjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och ägg, blanda väl.
Tillsätt övriga ingredienser, häll smeten i en smord och bröad form.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter
(Tänk på att dubbla receptet om du vill baka i en långpanna)

tisdag 11 november 2014

Fototriss - solitär

Den allra sista knoppen på barnens solros.
Spegelblankt...
En ensam solstråle fångad i aroniabärets daggdroppe.
Fototrissens tema solitär, presenterat på mitt vis.

måndag 3 november 2014

Fototriss - ljus & mörk(er)
I vår fårflock finns både ljusa och mörka tackor med en fantastisk ull. Två av dem får äran att, med en twist, representera veckans bidrag till fototrissen med tema ljus & mörker. 

söndag 2 november 2014

Storebrors dag


För fem år sedan, en stund innan morgonen vaknade, kom han äntligen - vår innerligt efterlängtade lilla pojke. Idag fyller han en hel hand och har firats med små gäster från förskolan. 
Älskade unge, grattis på din dag!