tisdag 21 februari 2012

Som en vårvind


Isen på grusgången fortsätter att smälta och i trädgården anas ett och annat grässtrå. Härligt! Snart hoppas vi på fler vårtecken i form av ulliga, gulliga lamm. Men herregud vad de kan knipa de där tackorna. Sprickfärdiga är nog bästa beskrivningen på dem just nu...
Ett säkert vårtecken är i alla fall den här supersmarriga citron- & marängpajen, med frisk citronkräm och läcker maräng ovanpå. Som en vårvind! 
Tar en stund att göra men är värd varenda minut. 


En paj räcker till ca 10 personer, ja beror ju förstås på hur stora bitar man önskar :-)


Här kommer receptet; Citron- & marängpaj
Pajskal:
125 smör
3,5 dl mjöl
2 msk socker
3 msk kallt vatten


Hacka samman ingredienserna till pajskalet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en pajform och ställ kallt minst 30 minuter.
Förgrädda mitt i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter. Låt kallna.


Citronkräm:
2 citroner (både skal & saft)
1,5 dl socker
2,5 dl vatten
3 msk maizena
3 äggulor
2 msk smör


Tvätta citronerna, riv skalet och pressa ur saften.
Blanda skal, citronsaft, socker, vatten, maizena och äggulor i en kastrull. Sjud under vispning tills de första bubblorna kommer upp till ytan.
Ta från värmen och rör i smöret. Låt krämen kallna.


Maräng:
4 äggvitor
1,5 dl socker


Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll i sockret, vispa till en blank massa.
Bred ut citronkrämen i pajskalet och täck med marängmassan.


Grädda pajen mitt i ugnen, 150 grader i ca 15 minuter eller tills marängen fått fin färg.
Serveras gärna med en kula vanilglass. Mmm...





1 kommentar: