torsdag 27 september 2012

Mandelkaka med hallonglasyr


Regnens tid är här och det känns som att himlen varit öppen lääänge. Kommande veckoslut arrangeras Ölands skördefest, kan man få önska lite sol tills dess kanske?
På tal om skördefestligheter, tänkte jag passa på att tipsa om en jättegod kaka som åt förra helgen; Mandelkaka med hallonglasyr. Receptet kommer från Buffé nr 8 och i kakan ingår både potatis och kikärter! Mannen i huset var först lite skeptisk, men efter att ha smakat en bit, blev det tummen upp! Kakan är dessutom fri från både gluten, laktos och mjölkprotein :-)

Låt er väl smaka: Mandelkaka med hallonglasyr
200 g kokt, kall potatis
2 dl mandelmjöl (alt skålla & skala mandel själv, mal den sedan i en mandelkvarn)
1 liten förpackning kikärtor
0,5 dl olja (tror det stod raps i originalreceptet, jag tog solros istället...)
3 ägg
2 dl råsocker
0,5 msk vaniljsocker (blev ett väl rågat mått...)
1 tsk bakpulver
finrivet skal av lime + 1 msk limejuice (hittade ingen lime, fungerade finfint med citron)

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla med olja i en form med avtagbar kant.
Finriv poatisen, häll av & skölj kikärterna. Mixa kikärter och olja till ett fint mos.
Vispa ägg, råsocker & vaniljsocker riktigt fluffigt med en elvisp.
Blanda mandelmjöl & bakpulver i en annan skål.
Häll potatis, kikärtsmos, lime-/citronskal + juice i äggvispet. Tillsätt mandelblandningen.
Häll smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna i formen.

Hallonglasyr
125 g frysta, tinade hallon
1 dl florsocker

Mixa hallonen, blanda med florsockret.
Bred glasyren över kakan & låt stå i kylen för att stelna. Servera gärna med vispad grädde.

1 kommentar:

  1. vilken annorlunda kaka, men jag litar på dig när du skriver att den var god! Jag har en mor som varken tål gluten eller laktos så ska helt klart visa receptet för henne! Kram

    SvaraRadera