lördag 2 februari 2013

Brödbak


Så var det lördag och helg igen, härligt! Här är vi just igång med brödbak efter en förmiddagspromenad på strax över sju kilometer. Åtta fröbaguetter ligger nu jäsning och är strax klara att sättas in i ugnen. Har bestämt oss för buffé till dopet och de här bröden har blivit något av en favorit hos oss. Goda och enkla att göra!

Här kommer receptet, om du vill prova!

Fröbaguetter, 4 st.
50 g jäst
6 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt (jag tog halva mängden)
1 msk honung (blev kanske 1,5 msk...)
2 dl fint rågmjöl
ca 11 dl vetemjöl special
vallmo- & sesamfrön till garnering

Smula jästen i en skål, värm vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Blanda i olivolja, salt, honung, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta ca 10 min i maskin. Degen ska vara kladdig!
Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Stjälp ut på väl mjölat bakbord & vik degen en gång över sig själv så att båda sidor blir mjölade. 
Dra ut degen till en rektangel, dela i fyra delar och vrid till längder lika långa som plåten.
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt, pensla med vatten och strö på vallmo- & sesamfrön.
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda på mittersta falsen i ca 15 minuter.

Oj, där ringde timern, första plåten är klar att gräddas!




2 kommentarer:

  1. De där låter supergoda! Ska jag spara. Och vilken fin våg. Kramar

    SvaraRadera
  2. Härligt med brödbak! :-)

    SvaraRadera