torsdag 11 juli 2013

Jordgubbsgömmor


Regn, rusk och höstiga stormar...ganska skönt att för en stund byta sommarsandaler mot gummistövlar, tycker jag som älskar höst! Under gårdagens promenad tillsammans med fina vännen och våra små,  upptäckte vi att skogens skafferi nu bjuder på mängder av både blåbär och kantareller. En delikat upptäckt! 

Delikata är också de här jordgubbsgömmorna, som vi fikade på innan skogspromenaden (och idag, till namnsdagskaffet). Receptet hittade jag i tidningen Allers, som jag bläddrade i hemma hos mamma för någon vecka sedan. Goda recept med jordgubbar som ingrediens, är välkomna i min samling och de här kan nästan ha blivit något av en favorit.

Jordgubbsgömmor
150 g smör
3,5 dl mjöl
3 msk socker
1 äggula

5 dl jordgubbar (färska)
1 msk potatismjöl

1/4 av mördegen
1, 25 msk mjöl
1 msk pärlsocker
0,5 tsk vaniljsocker

Hacka samman smör, mjöl och socker. Tillsätt äggulan, arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram mördegen, skär av 1/4 och lägg den lilla delen i kylen. Dela den stora degen i 12 bitar. Tumma ut i aluminiumformar (ca 7 cm i diameter).
Skölj jordgubbarna, dela i små bitar. Blanda med potatismjöl och fördela i formarna.
Ta fram den lilla degbiten, Blanda den tillsammans med mjöl, pärlsocker och vaniljsocker till en smuldeg. Strö smulorna över formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 15-18 minuter. Låt svalna.
Pudra lite florsocker över och servera tillsammans med vaniljsås eller en glasskula.


1 kommentar: