måndag 10 juni 2013

Rabarbersaft


Till sommaren hör nykokt saft och först ut blev något av en favorit, nämligen med smak av rabarber. Vi är en saft-drickar-familj av stora mått mätt och från maj/juni och fram till hösten, görs många liter saft av de frukter och bär som trädgården och naturen bjuder på. Med en Saft-Maja till hjälp, blir saften klar på någon timme eller två. Och vill man inte dricka upp allt själv, är det ju en fin present att ta med sig till sommarens kalas och bjudningar!

Rabarbersaft
4 kg rabarber
5-6 dl socker per avrunnen liter saft

Fyll upp vatten i Saft-Majans vattengryta. Dela rabarbern i mindre bitar, lägg i bärkorgen. 
Koka upp vattnet och låt det koka kraftigt i ca 1 timme. Jag brukar tappa av lite saft under tiden och hälla tillbaka över frukten/bären för ett jämnare resultat. Rabarbern är färdig när den börjar se ihopfallen ut.
Mät upp råsaften i ett liter-mått, häll över i en annan kastrull. Tillsätt sockret (5-6 dl/liter råsaft) och koka upp alltsammans en gång. Därefter är saften klar att tappas upp på varma flaskor. Tillslut väl.

Spädes ca 1:4.
Saftreceptet går himlans bra att använda till valfri mängd bär/frukt, beräkna bara råsaften och tillsätt socker enligt anvisningen ovan. 2 kommentarer:

  1. Mmmmm så gott med rabarbersaft. Hade tänkt hoppa det i år men nu blir jag så sugen.
    Elisabeth

    SvaraRadera
  2. åh perfekt det var ju ett sådant recept jag behövde! men vi har ingen saft-maja, fungerar det med en vanlig kastrull?!

    SvaraRadera