söndag 28 juli 2013
Födelsedag
Godmorgon söndag och hej födelsedag! Har nyss vaknat till hurra, hurra från mina kära. Så snart frukosten ligger i magen kommer vi att bege oss västerut för några dagars husvagnscamping, tillsammans med vänner. Första stoppet blir vid det stora varuhuset i de halländska skogarna. Tummen upp för, framför allt, mammorna i det här sällskapet :-)
onsdag 24 juli 2013
Yoghurtglass
För en tid sedan köpte jag ett exemplar av boken Lomelinos glass. Jag bläddrar gärna i receptböcker, så som andra läser veckotidningar. Och den här boken är inget undantag.
Igår kväll provade vi att göra Blåbärs- och yoghurtpinnar och idag var det provsmakning!
Kallt, tyckte lillasyster! Receptet var enkelt med endast fem ingredienser; blåbär, socker, citron, turkisk yoghurt och honung. Glasspinnarna föll nog mest oss vuxna i smaken, med sin syrlighet och touch av honung. Till nästa gång är önskemålet lite mer sötma.
Här är receptet, som räcker till fyra stycken isglassformar.
75 g blåbär
0,25 dl socker
1 msk pressad citron
2,5 dl turkisk yoghurt 10%
2 msk honung
Häll blåbär, socker & pressad citron i en liten kastrull. Låt småkoka 5 minuter. Låt svalna & mixa sedan till en puré.
Blanda turkisk yoghurt & honung. Varva yoghurtblandningen & blåbärspurén i glassformarna, stick i glasspinnarna & ställ in i frysen i 3-4 timmar.
söndag 21 juli 2013
Sommardagar
Soliga, varma sommardagar är som allra skönast ute på altanen. Här njuter vi många timmar av svalka och skön semestertid, poolbad och sovstunder i skuggan. Till mellis dukas det fram färska frukter och hemmagjord saft. Härligt, härligt!
onsdag 17 juli 2013
På två hjul
Under förmiddagen har storebror cyklat runt, runt i trädgården, för första gången utan sina stödhjul. Han verkligen strålade ikapp med solen när han for fram, glatt påhejad av mamma, pappa och en vinkande lillasyster. Tänk vad stor vår kille blivit!
lördag 13 juli 2013
Sommarlamm
"Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det små lamm i hagen..."
När solen gick ner bortom fälten igår, anlände dessa små sötnosar - en bagge och en tacka.
Lamningen gick finfint och tackan är så duktig med de små. En fröjd att se!
Det var en lycklig storebror, som imorse upptäckte att vi äntligen har fått "pyttesmå fårar" ute i hagen.
torsdag 11 juli 2013
Jordgubbsgömmor
Regn, rusk och höstiga stormar...ganska skönt att för en stund byta sommarsandaler mot gummistövlar, tycker jag som älskar höst! Under gårdagens promenad tillsammans med fina vännen och våra små, upptäckte vi att skogens skafferi nu bjuder på mängder av både blåbär och kantareller. En delikat upptäckt!
Delikata är också de här jordgubbsgömmorna, som vi fikade på innan skogspromenaden (och idag, till namnsdagskaffet). Receptet hittade jag i tidningen Allers, som jag bläddrade i hemma hos mamma för någon vecka sedan. Goda recept med jordgubbar som ingrediens, är välkomna i min samling och de här kan nästan ha blivit något av en favorit.
Jordgubbsgömmor
150 g smör
3,5 dl mjöl
3 msk socker
1 äggula
5 dl jordgubbar (färska)
1 msk potatismjöl
1/4 av mördegen
1, 25 msk mjöl
1 msk pärlsocker
0,5 tsk vaniljsocker
Hacka samman smör, mjöl och socker. Tillsätt äggulan, arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram mördegen, skär av 1/4 och lägg den lilla delen i kylen. Dela den stora degen i 12 bitar. Tumma ut i aluminiumformar (ca 7 cm i diameter).
Skölj jordgubbarna, dela i små bitar. Blanda med potatismjöl och fördela i formarna.
Ta fram den lilla degbiten, Blanda den tillsammans med mjöl, pärlsocker och vaniljsocker till en smuldeg. Strö smulorna över formarna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 15-18 minuter. Låt svalna.
Pudra lite florsocker över och servera tillsammans med vaniljsås eller en glasskula.
söndag 7 juli 2013
Sköna söndag
Sommarvärme och semesterkänsla. Idag har vi haft en riktigt skön söndag, en dag där tid och rum inte spelat någon roll. Fika med härliga vänner och planering inför vår allra första husvagnstripp, premiärdopp i poolen för storebror och lillasyster och när magarna började kurra, blev det grillat till middag.
När barnen lagt sig, passade jag på att gå ut en stund i trädgården med kameran över axeln. På knoppiga lavendel satt den här lilla nyckelpigan, som fick bli fokus för några bilder.
Njut din söndag!
Etiketter:
Foto - fauna och flora,
Vardagligt
fredag 5 juli 2013
Blåbär
Hej i fredagen! Se här, vad vi fann under förmiddagens
hundpromenad i skogen. Några nävar blåbär
hann vi få ihop, innan storebror ville vidare.
Om någon timme eller två stämplar mannen ut för semester.
Fyra veckors ledighet för hela lilla familjen väntar,
kanske skulle firas med nybakta blåbärsmuffins!
Njut din dag!
tisdag 2 juli 2013
Vitrinskåp
Efter en tid med krassliga dagar, börjar energin äntligen återvända. Och med den kommer också lusten att pyssla. För några veckor sedan, hittade jag ett litet vitrinskåp i en second hand-butik. För några tior blev det mitt!
![]() |
Före-bild... |
Vitrinskåpet målades vitt och slipades sedan lätt med ett sandpapper. Insidan tapetserades med en tapet från huset och på glasdörrarna limmades Gulldis spetstyg. Nytt och gammalt i en härlig blandning blev resultatet!
![]() |
Kanelbullar, rulltårtsbitar och loppisfyndade kaffekoppar på plats. |
Storebror dukade fram förmiddagsfika i lekstugan. Å, vad det smakade fint ;-)
torsdag 27 juni 2013
Jordgubbs- & rabarberkaka
När vi firade bröllopsdag, dukades denna goding fram på fikabordet; jordgubbs- & rabarberkaka. Den bakas med några få ingredienser från skafferiet och toppas med trädgårdens bär. I detta fallet blev det jordgubbar och de sista rabarberna.
Jordgubbs- & rabarberkaka
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 näve jordgubbar
1 näve rabarber
1 tsk potatismjöl
100 g mandelmassa
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj & bröa en löstagbar form.
Smält smöret, blanda i socker, ägg, mjöl & bakpulver. Bred ut smeten i formen.
Skär rabarbern i mindre bitar, blanda med potatismjöl och lägg på kakan. Toppa med delade jordgubbar..
Riv mandelmassan grovt, strö över kakan.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt svalna, sikta över florsocker innan servering.
tisdag 25 juni 2013
Åtta månader
Det är en busig liten syster som idag blir åtta månader gammal. Dagen till ära kom det allra första ordet, förutom gaa-gaa-gaa-ga hördes vid matbordet ett: mamma. Se där ja, övning ger färdighet ;-) Lilla fröken far fram som en virvelvind i sin gåstol, klappar händer och vinkar. Hon älskar mat i alla dess former, bjuder på massvis av leenden och tillsammans med storebror blir det också många skratt! Syskonkärleken dem emellan får mamma- & pappahjärtat att svämma över en smula. Underbaringar!
måndag 24 juni 2013
Honungsros
I förmiddags upptäckte jag till min stora glädje honungsrosens första blomma. Busken är översållad av härligt gula knoppar, som kommer att slå ut i blom de närmsta dagarna. Den planterades i trädgården för flera år sedan, den sommaren som min första älskade hund vann sin finaste titel. Ett kärt minne, som ligger mig varmt om hjärtat!
fredag 21 juni 2013
Midsommar!
Midsommarkransar av blommor, som plockats längs med vår slingriga grusväg. De vackraste av blomster.
Åskan har just dragit förbi på himlen och regnet försvunnit i horisonten. Med picknick-korgen fylld av godsaker, skall vi alldeles snart möta upp vänner och börja midsommarfirandet.
Glad Midsommar!
onsdag 19 juni 2013
Vaxduk & tyger
Nysydda vimplar av vaxduk till lekstugans entré. Kan man inte välja vilket mönster som man tycker bäst om, ja då får man helt enkelt ta båda ;-) Blommor och stjärnor som vajar i vinden!
Snart, snart är det inflyttningsdags...i skrivande stund väntar vi på ytterligare ett litet projekt som ska bli klart, ett fint fynd som ska fixas i ordning med färg, tapet och en tygbit :-)
Njut din dag!
söndag 16 juni 2013
Djurparkshelg
I fredags packade vi in oss i bilen och styrde norr över, för hotellövernattning och ett besök på Kolmårdens djurpark.
Vilda djur från världens alla hörn, i alla former, färger och mönster och fascinerande föreställningar bjöd både stor och liten på en glädjefylld dag. Storebror höll i kartan och visade runt bland djurparkens alla upplevelser.
Höjder ger mig ett visst pirr i benen men när familjen ville åka en safaritur med linbanan, var det bara att hänga på. Tur att världens sötaste lilla giraff satt i mammas knä och höll handen medan pappa och storebror spejade ut över nejden.
Midsommarveckan är strax här. Det ska bakas och fixas lite inför sommarkalaset på fredag, som firas tillsammans med vänner. Ikväll avslutar vi helgen med något av det somrigaste som finns: jordgubbar! Mums!
torsdag 13 juni 2013
Skedskyltar
Tänk vad långa, ljusa sommarkvällar gör med energin.
När barnen är nattade och sover gott, lämnar jag
huset till mannen, tar med mig en bunt gamla skedar
och smyger ut till garaget.
Där bland verktyg och mojänger,
som jag inte har en aning om namnet på,
tillverkas skedskyltar till
fruktträden i trädgården.
Tid och rum glöms bort och i farten blir det en krok till
lekstugans trädgårdsredskap också :-)
Njut din dag!
måndag 10 juni 2013
Rabarbersaft
Till sommaren hör nykokt saft och först ut blev något av en favorit, nämligen med smak av rabarber. Vi är en saft-drickar-familj av stora mått mätt och från maj/juni och fram till hösten, görs många liter saft av de frukter och bär som trädgården och naturen bjuder på. Med en Saft-Maja till hjälp, blir saften klar på någon timme eller två. Och vill man inte dricka upp allt själv, är det ju en fin present att ta med sig till sommarens kalas och bjudningar!
Rabarbersaft
4 kg rabarber
5-6 dl socker per avrunnen liter saft
Fyll upp vatten i Saft-Majans vattengryta. Dela rabarbern i mindre bitar, lägg i bärkorgen.
Koka upp vattnet och låt det koka kraftigt i ca 1 timme. Jag brukar tappa av lite saft under tiden och hälla tillbaka över frukten/bären för ett jämnare resultat. Rabarbern är färdig när den börjar se ihopfallen ut.
Mät upp råsaften i ett liter-mått, häll över i en annan kastrull. Tillsätt sockret (5-6 dl/liter råsaft) och koka upp alltsammans en gång. Därefter är saften klar att tappas upp på varma flaskor. Tillslut väl.
Spädes ca 1:4.
Saftreceptet går himlans bra att använda till valfri mängd bär/frukt, beräkna bara råsaften och tillsätt socker enligt anvisningen ovan.
onsdag 5 juni 2013
Rabarber- & hallonpaj
För några dagar sedan gjorde jag en smulpaj med rabarber och hallon, mums! Somriga smaker, toppade med pajsmulor, är ju himmelskt gott. De kan varieras i det oändliga med säsongens bär och frukter, allra helst från den egna trädgården. Alla har vi nog våra egna favoritrecept på smuldegen, jag gillar den bäst med kokos, havregryn och så riktigt smör. Hur vill du ha din smulpaj?
Rabarber- & hallonpaj
Rabarber
Hallon (frysta fungerar finfint)
1 dl socker
2 msk maizena
200 g smör
1,5 dl socker
2,5 dl mjöl
1,5 dl kokos
1,5 dl havregryn
Sätt ugnen på 200 grader. Fyll en smord form med rabarber och hallon. Strö över socker och maizena, blanda runt.
Gör smuldegen & lägg över frukten. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Solen strålar från en blå himmel och om en stund ska barnen få doppa tårna i en zinkbalja med vatten. Men först blir det melonmellis.
Njut din dag!
tisdag 4 juni 2013
måndag 3 juni 2013
Kalvinknatet
Fina storebror på dagens höjdpunkt; Kalvinknatet. Mängder av små ben sprang under sena eftermiddagen den 600 meter långa banan, härligt påhejade av publiken. Vid målgången väntade medaljer till alla deltagare och kramkalas med familj och vänner, stolta som tuppar såklart!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)